Saptamana Europeana a Mobilitatii

0
438

Transportul in Bucuresti in perioada sarbatorilor a reprezentat un adevarat cosmar pentru locuitorii capitalei. Insa cu dificultate se circula si ori de cate ori  ninge, iar utilajele de deszapezire nu fac fata cerintelor si nu reusesc sa curete decat arterele principale de circulatie. In acelasi timp, nu numai in Bucuresti, dar si in alte mari orase ale tarii, numarul automobolelor s-a inmultit foarte mult in ultimii ani, iar consecintele negative nu au intarziat sa apara: ambuteiaje, trafic mare si ingreunat, poluare peste masura, dar si accidente zilnice. In aceste conditii, Saptamana Europeana a Mobilitatii, Campania europeana de promovare a mobilitatii urbane durabile, reprezinta o adevarata necesitate.

Oamenii trebuie sa devina mai constienti de efectele negative ale poluarii provocate de numarul mare de automobile asupra sanatatii, precum si de riscurile si pericolele derivate din inmultirea masinilor si cresterea traficului. In acelasi timp, autoritatile locale ar trebui sa se implice mult mai mult in instituirea unor parteneriate cu firme interesate sa participe, sa ia o serie de masuri care sa duca la fluidizarea traficului, dar mai ales reducerea acestuia, etc.

Exista destul de multe solutii, la care alte state din Europa au apelat pentru a micsora impactul negativ dat de traficul intens si pe care si romanii ar trebui sa le adopte, (avand in gand cum s-a desfasurat transportul in Bucuresti in perioada sarbatorilor): sa renunte la automobil in favoarea transportului in comun sau sa opteze pentru car-pooling (adica mai multi colegi de serviciu sa mearga impreuna, cu aceeasi masina, in loc ca fiecare sa vina la job cu autoturismul propriu), sa renunte vara la masini in favoarea bicicletelor sau chiar a mersului pe jos, etc.

Din pacate, la noi in tara nu exista educatie suficienta in acest sens. Iar aceasta educatie ar trebui sa inceapa in familie si sa fie continuata in scoli, prin campanii asemanatoare cu Saptamana Europeana a Mobilitatii. In felul acesta cei mici ar invata de timpuriu sa respecte mai mult orasul in care locuiesc si sa devina mai responsabili atunci cand sunt in trafic, dar i-ar face si pe parinti sa mediteze la problemele ridicate de trafic, cum ar fi poluarea aerului sau poluarea fonica.

Puteti afla mai multe informatii si sa fiti mereu la curent cu campanii similare cu Saptamana Europeana a Mobilitatii si pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here