Plantare brad de Craciun – Sfaturi

0
527

Cumpararea unui brad de Craciun care sa poata fi plantat ulterior in curte e ceva realizabil, desi nu neaparat usor. Daca nu vreti sa aruncati bradul dupa sarbatori, e o alternativa buna la brazii artificiali.

Brazii se vor prinde cel mai bine daca sunt plantati cat mai repede dupa achizitie, toamna tarziu, insa pot fi plantati si dupa Craciun daca sunteti dispusi sa va asumati unele riscuri. Cheia succesului e momentul ales. Bradul trebuie cumparat cat mai aproape de Craciun, pentru a sta cat mai putin in casa, iar locul plantarii trebuie pregatit din timp, inainte sa inghete pamantul.

Desigur, discutam de brazi in ghiveci sau brazi speciali pentru plantat, care au radacinile infasurate. Acestia pot fi tinuti in casa aproximativ o saptamana in locuri mai racoroase. Brazii cu radacini sunt grei, deci aveti grija la dimensiunea aleasa.

Instructiuni plantare brad

Daca zona in care locuiti are parte de ingheturi timpurii, sapati groapa cat mai repede toamna, inainte de inghetarea solului. Va trebui ca diametrul ei sa fie dublu fata de al ghiveciului in care vine bradul. Apoi urmeaza mulcirea, care reprezinta umplerea gropii cu materiale de origine vegetala: paie, iarba, frunze, etc.
Acestea se vor descompune treptat, oferind nutrienti bradului ce urmeaza sa-l plantam.

Nu uitati sa pastrati radacinile bradului umede pana la plantare. Dupa ce trece Craciunul, bradul va trebui usor aclimatizat la temperaturile de afara. Acest lucru se poate realiza tinandu-l in garaj sau orice alta constructie cu temperaturi mai mici decat in casa, dar mai mari decat in aer liber.
Plantarea se va face intr-o zi mai calduta, dupa ce se uda abundent groapa si se mai adauga material de mulcire.

Ca ultim sfat in incheiere, bradul va fi initial vulnerabil la vanturi puternice, deci ar fi bine sa improvizati niste protectii in acest sens. Puteti achizitiona plasa anti-vant, sau construi ceva din ce aveti pe langa casa.

Daca vi se pare totul prea complicat, sau nu aveti unde planta un astfel de brad, puteti oricand sa va orientati spre niste brazi artificiali ieftini, profitand de realismul ridicat pe care il ofera modelele mai noi, si de faptul ca au viata foarte lunga, reprezentand aproape mereu o investitie buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here