Do The Right Mix Romania

0
1456

Nevoia de deplasare este una fireasca intr-o tara in continua dezvoltare. Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu deplasarea pe distante mai lungi (care necesita transportul in comun sau deplasarea cu masina personala) pentru a ajunge la locul de munca. In localitatile mici, unde distantele sunt mai reduse, multe persoane opteaza pentru mersul pe jos (face piciorul frumos J) sau chiar pentru deplasarea pe bicicleta, imbinand utilul cu placutul, caci fac si sport in acelasi timp, mentinandu-si sanatatea si mai rar apeleaza la un taxi, atunci cand conditiile meteo sunt nefavorabile.

In localitatile mari, de exemplu cum este Bucurestiul, unde unele persoane sunt nevoite sa parcurga chiar si zeci de kilometri pentru a ajunge la locul de munca, mersul pe jos, cu bicicleta sau chiar cu scuterul, ar necesita un consum de energie si timp mult prea mare, din acest motiv devenind nerentabil.

Cea mai la indemana solutie si cea mai ieftina ramane transportul in comun, mai ales cel subteran, deoarece se parcurg foarte rapid distante mari, fara a fi necesara oprirea la semafor si fara a interveni ambuteiaje. Insa, inca mai exista in capitala, zone in care transportul cu metroul nu este posibil, caci nu exista inca trasee amenajate. Pentru a economisi timp si bani, unii calatori pot opta pentru calatoria cu metroul pana la cel mai apropiat punct in care acesta ajunge fata de locul de destinatie, pentru ca apoi sa apeleze la transportul in comun suprateran. Desigur ca aceasta combinatie necesita si timp si bani, insa se scuteste macar o jumatate de ora.

O alta varianta de transport, care a “prins” si la noi, mai ales in randul populatiei tinere, este aceea de a “imparti” masina. Mai exact, colegii de munca pot opta sa se deplaseze cu o singura masina in loc de cinci sau patru si eventual sa schimbe masina si soferul, prin rotatie, la un interval stabilit de comun acord. Aceasta metoda este foarte eficienta mai ales in cazul celor care locuiesc in acelasi cartier sau in cartiere invecinate. Impartind o singura masina se reduc si costurile, dar mai ales se limiteaza emisia de gaze nocive in atmosfera, reducandu-se poluarea. Daca am face un calcul sinplu, arbitrar, am ajunge la concluzia ca este mult mai eficient pentru toata lumea (atat ca pret, cat si ca timp) daca in loc de o suta de masini in care este o singura persoana s-ar deplasa spre locul de munca doar, sa zicem, o medie de 25 de masini cu patru persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here