Cum sa va incarcati eficient telefonul si sa prelungiti durata de viata a bateriei

0
2840

Unul dintre criteriile de care se tine cont, in general, atunci cand cineva doreste sa achizitioneze un telefon nou, este cel dat de durata autonomiei oferite de baterie. Daca nu “tine bateria” telefonul nu este bun. Ca pana la urma, cine are nevoie de un telefon a carui baterie se consuma in cateva ore? Insa ca o baterie sa ofere autonomie pe o perioada cat mai mare si sa nu isi piarda din calitati in timp, trebuie ca aceasta sa fie corespunzator incarcata.

In principiu, producatorii ne informeaza ca durata de viata a unei baterii de telefon este intre 300 si 500 de cicluri de incarcare in care ofera autonomia sa maxima, dupa care acestea nu mai pot mentine in ele energie pentru mult timp, fiind necesare incarcari mai frecvente.

Principiul de a lasa bateria sa se descarce total pentru a o incarca apoi la maxim a fost valabil doar pentru vechile tipuri de acumulatori, care erau pe baza de nichel, dar nu mai este aplicabil pentru noile baterii pe baza de litiu.

Pentru noile baterii pe baza de litiu, nu se recomanda nici sa fie lasate sa se descarce de tot (ci pana la maxim 20%) si nici sa fie incarcate pana la 100% decat ocazional (maxim o data pe luna), pentru recalibrarea sa, caci incarcarea completa, de fapt, le scurteaza durata de viata. Asadar nu este recomandat sa lasati telefonul la incarcat toata noaptea (chiar daca bateria nu se mai incarca dupa ce a ajuns la procentul maxim, apare incalzirea acesteia, cat si a incarcatorului, fapt care afecteaza acumulatorul), ci mai bine il incarcati cateva ore si chiar daca nu a ajuns la capacitatea completa il scoateti din priza si il incarcati si in urmatoarea zi.

Este mai bine sa incarcati bateria cate un pic, de cate ori aveti ocazia, decat sa o lasati la incarcat peste noapte (daca lasati bateria conectata la priza dupa ce ea a ajuns la 100%, aceasta va fi supusa unui “stres” inutil si unei tensiuni electrice care ii face rau, care ii vor scurta durata de viata). Specialistii in domeniu recomanda ca bateria sa fie incarcata atunci cand ajunge la un procent de 20%, iar incarcarea maxima sa se faca doar pana la 80%. Pentru a evita supraincalzirea bateriei, care are ca efect scurtarea duratei sale de viata, trebuie si sa evitati sa expuneti telefonul la temperaturi ridicate, cum ar fi vara pe plaja sau in masina nu il luati la sauna si nu il puneti pe caloriferul cald. Cel mai mare dusman al acumulatorilor de tip litiu-ion este caldura!!!

Pentru o incarcare eficienta a bateriei si prelungirea duratei de viata a acesteia, este indicat sa folositi incarcatorul original. Chiar daca telefonul poate fi incarcat si cu un alt incarcator, de la un alt telefon, care are acelasi amperaj, se recomanda sa il folositi pe cel original, deoarece un alt incarcator ar putea sa afecteze calitatea incarcarii sau chiar bateria in sine.

Daca aveti un acumulator de rezerva pentru telefon, ideal ar fi sa il incarcati periodic si sa nu il lasati sa se descarce complet. Puteti achizitiona un acumulator portabil IEFTIN DE AICI

Chiar daca telefonul dumneavoastra se poate incarca wireless, ar fi ideal sa nu folositi aceasta metoda decat in situatii de forta majora, deoarece in timpul unei astfel de incarcari se va genera multa caldura, care, asa cum am subliniat anterior, este inamicul numarul unu al bateriilor de telefon.

De asemenea, nu apelati la functia de incarcare rapida a telefonului decat atunci cand este impetuoas necesar. Chiar daca va bucurati ca puteti incarca bateria in doar 30-40 de minute, trebuei sa stiti ca acumulatorii litiu-ion functioneaza optim o perioada mai lunga de timp doar atunci cand sunt incarcati sau descarcati in ritm constant si lent (ceea ce inseamna ca ar fi mai bine sa nu tineti in permanenta activat Wi-Fi-ul sau Bluetooth-ul!).

Un ultim pont: incercati sa inchideti si sa deschideti cat mai rar telefonul, caci in momentul pornirii, consumul este foarte mare, iar bateria sufera un soc (asta apropo si de incarcarea si descarcarea in ritm lent!).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here